logo

Sôk

Menu

Preemraff Lysekil

Eltek Deltasystem på världens tredje största petro-kem raffinaderi

Ett av europas modernaste raffinaderi väljer produkter från Honeywell-koncernen

Preemraff i Lysekil är Skandinaviens största och ett av Europas modernaste raffinaderier, med en kapacitet att raffinera 11,4 miljoner ton råolja och oljekomponenter per år. Sedan 1996 har Preems raffinaderi i Lysekil skyddats av Eltek Fire & Safetys brandlarmsystem. I takt med utvecklingen har man valt att uppgradera brandlarmsystemet, från den tidiga versionen av Elteks brandlarm Master Fireguard, till det toppmoderna och moduluppbyggda Delta-systemet.
Brandlarmsystemet i anläggningen i Lysekil består i dagsläget av fyra stycken Delta OP med 19 stycken Delta DA-enheter. Raffinaderiet övervakas vidare ut i anläggningen med hjälp av 38 stycken detektorslingor med c:a 50 detektorer på vardera slinga. Som hjälp i det dagliga arbetet, för handhavande och underhåll av brandlarmet, har man installerat Eltek Fire& Safetys FireWin Presentation i sitt eget datanätverk.


FireWin Presentation är ett windowsbaserat dataprogram uppbyggt av CAD-ritningar. Programmet ger användaren en god överblick över hela anläggningen och man kan t.ex enkelt sköta bland annat till- och frånkopplingar av enstaka eller grupper av detektorer, se systemets historik i en loggfil eller vid en larmsituation få exakta uppgifter om var i anläggningen larmet uppstått. En ritning på det aktuella området kan när som helst skrivas ut för optimal orientering.Tidigare anlitade Preemraff Eltek Fire & Safetys marina avdelning i Norge, men från och med årsskiftet övergick kundansvaret till Eltek Fire & Safety i Sverige. Anläggningen är en av Elteks mer speciella anläggningar i Sverige.
- Vi har under åren haft väldigt god support från Eltek Fire & Safetys nordiska huvudkontor i Drammen, säger Benny Nilsson, projektledare på Preemraff i Lysekil. Fortsättningsvis hoppas vi på samma goda service från Elteks svenska organisation.
- Preemraff Lysekil är en anläggning i ständig utveckling och vi på Eltek Fire & Safety i Sverige ser fram emot ett fortsatt gott samarbete och utmaningen i att övervaka en anläggning med så specifika behov, säger Jonas Ström, försäljningschef på Honeywell Life Safety.
- Det är alltid stimulerande att samarbeta med en kund som har så hög teknisk kompetens och som prioriterar eget säkerhetsarbete, fortsätter Jonas.


Inom Honeywell-koncernen glädjer vi oss också åt att Preemraff Lysekil nu väljer att uppgradera till Honeywells styr- och reglersystem Experion i provtagarhuset i utlastningshamnen. Ingenjörer från Honeywell Process Solutions kommer att ta hand om hela programkonverteringen från det gamla systemet till den nya miljön.


Preem svarar för 80 procent av den svenska raffinaderikapaciteten och 30 procent av den nordiska. Preem bedriver en omfattande förädling av råolja och försäljning av petroleumprodukter till oljebolag verksamma i Sverige och på den internationella marknaden. Preemraff i Lysekil producerar huvudsakligen bensin, diesel, propan, propen, tunga eldningsoljor och bunkerolja.
Raffinaderiet i Lysekil räknas till ett av de modernaste och mest miljö- och energieffektiva i Europa.

Honeywell Life Safety AS

Tel: +46 8 775 55 00
E-post: lifesafety.sweden@honeywell.com

Honeywell Life Safety  |  Honeywell Privacy Statement

© Honeywell Life Safety AS - 2014